Přeskočit na obsah

O houbách

Existuje místo, kde si člověk zblízka uvědomí druhovou rozmanitost a taky to, že on sám je jen jednou z entit, jednou z mnoha podob života.

Je to les, kdo-co nabízí tuhle možnost zrcadlení.

Dlouhé roky se řadím k houbařským fanatikům. Je mi blízká osamělost hub i jejich touha ke spolčování, obdivuju jejich měňavost, kdy mladé plodnice vypadají jako zmijí vejce a v dospělosti se tyčí jako pohlavní údy, dále je fascinující, jak chytře se dokážou přizpůsobit terénu a počasí.

Nejvíc mě dostává jakási škodolibost hub.

Když přicházíš do lesa – schovám se – když chceš odejít – nepustím tě. 

Na fotografii je pýchavka obrovská neboli vatovec. Má velmi jemnou houbovou chuť a úžasnou bílou dužinu, kterou lze nožem snadno nakrájet na pravidelné díly. Pýchavka musí být mladá a v dobré kondici. Je vhodná ke konzumaci, když má pevnou dužinu, nedrolí se uvnitř jako polystyren a je sněhově bílá. Je ideální surovinou na vegeriánský řízek. Plátky široké 1 cm stačí obalit v mouce, vejci, strouhance a z obou stran dozlatova osmažit.

Máte rádi houby?

Vyzkoušejte:

Bramboračku z růžovek

Pohanku s václavkami

Hříbkové carpaccio, houbovou tapenádu

Houbovou paštiku

Kulajdu, frittatu z bedel