Existuje místo, kde si člověk zblízka uvědomí druhovou rozmanitost a taky to, že on sám je jen jednou z entit, jednou z mnoha podob života.
Je to les, kdo-co nabízí tuhle možnost zrcadlení.
Dlouhé roky se řadím k houbařským fanatikům. Je mi blízká osamělost hub i jejich touha ke spolčování, obdivuju jejich měňavost, kdy mladé plodnice vypadají jako zmijí vejce a v dospělosti se tyčí jako pohlavní údy, dále je fascinující, jak chytře se dokážou přizpůsobit terénu a počasí.
Nejvíc mě dostává jakási škodolibost hub.
Když přicházíš do lesa – schovám se – když chceš odejít – nepustím tě.
Na fotografii je pýchavka obrovská neboli vatovec. Má velmi jemnou houbovou chuť a úžasnou bílou dužinu, kterou lze nožem snadno nakrájet na pravidelné díly. Pýchavka musí být mladá a v dobré kondici. Je vhodná ke konzumaci, když má pevnou dužinu, nedrolí se uvnitř jako polystyren a je sněhově bílá. Je ideální surovinou na vegeriánský řízek. Plátky široké 1 cm stačí obalit v mouce, vejci, strouhance a z obou stran dozlatova osmažit.
Máte rádi houby?
Vyzkoušejte: