Místo ranní rozcvičky chodím sbírat ostružiny za město. Téhle zóně se říká Trojmezí a rozkládá se na rozhraní Chodova, Záběhlic a Hostivaře.
Protahuju všechny svaly ve snaze utrhnout přezrálé plody na hradbě šlahounů, balancuju na jedné noze, abych se vyhnula ostnům a klaním se až k zemi, když ukládám fialové boubelky do košíku. Je to ten nejpřirozenější pozdrav slunci, jaký znám.
O kus dál rostou mirabelky, myrobalány, lidově řečeno špendlíky všeho druhu. Právě teď, když jsou noci delší a chladnější, získávají tyhle kulaté plody největší sladkost. Jsou jako med, rozplývají se na jazyku a kdo si dá práci, vypeckuje je a přetvoří do podoby džemu, má postaráno po celou zimu o vzpomínku na léto.
Máte chuť na ostružiny? Zkuste je použít jako náplň do oblíbeného cheesecaku.